demo

Régi magyar gyümölcsfafajtáink

A pórszombati Kovács Gyula évtizedek óta saját kertjeiben őrzi a Kárpát-medence gyümölcsfafajtáit, hogy ezeket az értéket továbbadja az utókor számára. Mára már több mint 3500 fajtát gyűjtött össze.
Nem véletlen, hogy a mi alma- és körtefáink is tőle származnak, hiszen gondolatisága teljes összhangban van velünk. Szerencsére egyre többen vélekednek ugyanígy és sokasodnak a régi fajtákat termő gyümölcsfák a kertekben.


Gyula először csak a Göcsej gyümölcsöseit kereste fel (több mint 400 körtefajtát őriz csak Göcsejből), hogy oltóágakat szerezzen, majd később az egész Kárpát-medencét bejárta, így szép lassan létrejött Európa legnagyobb egy nemzethez kötődő gyümölcsgyűjteménye. Több százra tehető azoknak a fajtáknak a száma, melyeknek utolsó példányát őrzi a család.
Amikor belekezdett a fajtamentésbe, még talán nem is gondolta, hogy mozgalommá nővi ki magát tevékenysége. Mára már több, mint 200 tündérkert található az országban, amelyek őrzik ezeket a csodálatos régi gyümölcsfafajtákat.
A Tündérkertek alapgondolata a debreceni születésű és hortobágyi kötődésű Szarvas József színművésztől származik. Viszákon létrehoztak egy kertet, ahol minden évben annyi régi gyümölcsfafajtát ültettek el, ahány gyermek született a közösségben. Ezt a kertet nevezték el „Tündérkertnek”.
Mi miért választottunk ilyen régi magyar gyümölcsfákat kertünkbe?
Hiszünk abban, hogy biológiai és kulturális örökségeinket tovább kell adnunk az utódaink számára.
Ezek a régi fajták fajták rendkívül ellenállóak, metszés és vegyszerek nélkül is szép termést hoznak. Tökéletesen beleillenek abba a szemléletbe, ami szerint mi itt a Hanna Kincsében élünk és dolgozunk. Kemikáliák nélkül, szívből az egészséges táplálékért!