A Hanna Kincsében az alapanyagnak a termőföldtől az asztalig legtöbb esetben csupán pár métert kell megtennie.

Miért alakult ez így? Az alábbi bejegyzésből kiderül.

Néhány évtizeddel ezelőtt, aki csak egy zsebkendőnyi termőterülettel is rendelkezett igyekezett egy kis konyhakertet kialakítani és a terület nagyságától függően részben vagy egészben a háztartása számára szükséges zöldségeket, gyümölcsöket megtermelni.

Manapság a hipermarketek korában, amikor pillanatok alatt juthatunk hozzá a világ bármely tájáról származó zöldséghez vagy gyümölcshöz, amikor télvíz idején is vásárolhatunk paradicsomot, a saját termesztés teljesen háttérbe szorult.

A boltban vásárolt zöldségeknek, gyümölcsöknek jó esetben ismerjük a származási helyét, azonban arról, hogy milyen vegyszerekkel kezelték vagy milyen érési fokban takarították be, már nem rendelkezünk információkkal. Az elmúlt mintegy fél évszázadban a nagyüzemi termesztésnek és a műtrágyázásnak köszönhetően a kereskedelmi forgalomban levő zöldségek és gyümölcsök tápértéke, vitamin-, ásványi anyag- és fehérjetartalma mérhetően lecsökkent. A nagyüzemek a kórokozók és kártevők elleni védekezéshez jelentős mennyiségű növényvédőszert használnak fel, amelyek maradványai károsak lehetnek az emberi szervezetre.

Egy organikus, kis gazdaságban termesztett zöldségben vagy gyümölcsben sokkal több tápanyag található. Ennek egyik oka, hogy nem alkalmaznak nagy mennyiségű műtrágyát és növényvédőszert, a másik fontos ok, hogy csak a megfelelően érett termés kerül betakarításra, és minél kevesebb idő telik el a betakarítás és a fogyasztás között annál több tápanyagot tartalmaz. Az érés időpontjában történő betakarítás és friss felhasználás másik előnye, hogy nincs szükség vegyszerekre az érésgyorsításhoz vagy a tartósításhoz.

Amit bizton állíthatunk, hogy a különbség nem csak beltartalmi értékben mérhető, hanem ízben is érezhető.

A Hanna Kincse adottságainak köszönhetően az ide érkező vendégeknek fel tudjuk szolgálni mindazt a jót, amit a mi kertünk adhat nekik.

Konyhánkat igyekszünk a szezonalitásnak megfelelően alakítani, hogy mindig a legfrissebb termést használjuk alapanyagként ételeinkhez.

Azonban, amiből csak lehet feltöltjük télire a kamrát, hogy a hideg időben is élvezhessük a Hanna Kincse terméseit.

Télre a zöldségeket és gyümölcsöket hagyományos tartósítási eljárásokkal tesszük kamrakésszé.

Vannak olyan alapanyagok természetesen, amelyeket nem tudunk mi magunk előállítani. Itt is következetesen és nagy gondossággal járunk el a beszállítók kiválasztásánál.

Bízunk benne, hogy egyszer vendégeink között üdvözölhetjük és megkóstolja Hanna Kincseit!