"Ha a méhek kipusztulnak, valószínűleg az emberiségnek még 4 éve lenne hátra."

Ez a mondat egyes feltételezések szerint Albert Einsteintől származik, ami bár nem bizonyított, de a mondanivalója nagyon fontos mindannyiunk számára. Ha nem lennének ezek az apró kis rovarok bizony nagyon nagy bajba kerülnénk mi emberek.

Ahhoz, hogy termést hozzon egy növény elengedhetetlen, hogy megtermékenyüljön. A porzókon található virágpor a bibére kell kerüljön. A beporzás történhet a szél által (főként gabonaféléknél) vagy beporzó rovarok által.

Gondoljunk csak bele mi történne, ha elmaradna a beporzás és nem hoznának termést a növényeink?

A virágos növények 87%-a, köztük a legfontosabb termesztett növények háromnegyede igényli a beporzók közreműködését a termés- vagy a magképzéshez. Az uniós élelmiszertermelés 76%-át jelenti ez. Ezek között találunk sok zöldség- és gyümölcsfélét, melyek táplálkozásunk alapjai, gyógy- és fűszernövényeket, ipari növényeket (textil alapanyagok). Ezeknek a növényeknek a szaporodása közvetlenül a beporzó állatoktól függ, akiknek eltűnése bizonyos növényfajok kihalásához vezetne.
Felborulnának a természetes táplálékláncok és a biodiverzitás csökkenésével a természet megszokott rendje, az ökoszisztémák stabilitása is felborulna.
A gyümölcsök eltűnésével vitamin- és tápanyagforrásoktól esnénk el. A haszonállatok száma is jelentősen csökkenne, mivel az általuk fogyasztott takarmánynövények beporzását, így fennmaradását is a méhek biztosítják. Ennek következtében súlyos élelmiszerhiány lépne fel valamint az egyoldalú táplálkozás kellemetlen egészségügyi hatásokat is okozna.

A méhek számának csökkenésével, eltűnésükkel nem jutnánk mézhez sem! A méz fogyasztásának nagyon sok jótékony egészségügyi hatása van a benne található 100-nál is több aromaanyagnak, 28 féle aminosavnak, 12 féle ásványi anyagnak, 10 féle szénhidrátnak, 8 féle vitaminnak, továbbá enzimeknek, szerves savaknak, és baktériumölő anyagoknak köszönhetően.

Belegondolni is szörnyű egy ilyen utópisztikus világba, nem szívesen élnénk benne és valószínűleg nem is sokáig maradna meg az élet ilyen körülmények között.

Szeressük, tiszteljük és védjük ezeket az apró állatokat, mert láthatjuk, hogy mennyire fontosak az életünkben!

Mi fontosnak tartjuk, hogy kisebb léptékű gazdálkodással, a kemikáliák mellőzésével és természettudatos életmóddal megőrizhessük a természet sokszínűségét és benne a méheket is!