Ebben a bejegyzésben szeretnénk bemutatni, hogy hogyan zajlik a csibék keltetésének folyamata nálunk.
A csibék kelési ideje ideális feltételek biztosítása esetén 20 nap és 7 óra. A kelési időt a tojások keltetőbe helyezését követő naptól kell számolni.

A sikeres keltetésnek 3 fő alappillére van:

  1. A kiváló minőségű tojás
  2. A jó keltetőgép
  3. Lelkiismeretes, gondos gazda

A keltetés folyamatának első és egyik legfontosabb lépése a tojások kiválasztása.
Ha vásároljuk a tenyésztojást előzetesen tájékozódjunk a tenyésztőről és ismerjük meg alaposan a keltetni való fajtát, annak igényeit! Ha saját állományunkból választunk tojást akkor 10-15 tyúkra jusson egy kakas. A tojások összegyűjtése előtt már 2-3 héttel érdemes összeengedni a tyúkokkal, hogy összeszokjanak.

A tojások alakja is döntő az eredményesség szempontjából. A hosszúkás, oválisan tojás formájú, 50-70 g közötti tojásoktól várható a legkedvezőbb kelési arány.
A tenyész tojásokat keltetés előtt a megfelelő módon kell tárolni. Maximum 10 napos 12-23 fok között tárolt tojások tekinthetők ideálisnak. A 4. nap tárolás után romlik a kelési eredmény és nő a kelési idő. A keltetőbe kerülő tojások tiszták legyenek. Kézmeleg folyóvízzel egy szivaccsal óvatosan mossuk le a tojásokat a szennyeződésektől. A szabadlevegőn szárítsuk meg vagy óvatosan itassuk fel a vizet a felületükről, de semmiképp se dörzsöljük meg!

Ellenőrizzük a kelés folyamatát lámpázással. Sötétben lámpázzunk, hogy jól láthassuk a magzat fejlődését a tojásban. Először a 13. napon lámpázunk, mivel ekkorra már egyértelműen látható a csibe fejlődése és kiszűrhetők az esetlegesen hibás tojások. A 16. napon történik a következő lámpázás, ekkor már észlelhetők a rendellenességek és az elhalt magzatok. A záp, vagy zápuló tojás belül egészen sötét lámpázáskor, nem vehető ki benne a magzat. A 12-13 nap után érdemes ezen kívül is ellenőrizni és eltávolítani a záptojásokat, ugyanis szétrobbanásuk szennyezi a többi tojást és benne a fejlődő csibéket is.

Mesterséges keltetésnél a születendő, új életek sorsa nagy mértékben rajtunk múlik ezért a leggondosabban igyekszünk végezni a tojások körüli napi teendőket, úgy, mint forgatás, szellőztetés és párásítás.

Keltetőnkben lévő páratartalom és hőmérséklet nagyon fontos a sikeres kelés szempontjából. A keltetés 10-12. napjáig. 50-55 % páratartalmat és 37,8°C-ot biztosítunk a keltetőben. Ezt követően 37,5°C hőmérsékletet és 55% körüli páratartalmat. A bújtatás alatt (18.naptól) 37,2 °C-ra vesszük vissza a hőmérsékletet a páratartalmat pedig 60-70%-ra emeljük. A páratartalom beállítása nagyon fontos a magzat kibújáskori elfordulásának és a héj, héjhártyák áttörésének elősegítésére.

 

Kelés előtt érdemes kb. 40 °C-os vízzel lespriccelni a tojásokat, így a héj megpuhításával segítjük a csibéknek a kikelést. Kelés után a túl magas és a túl alacsony páratartalom is gátolja a csibék felszáradását és ragacsosak lesznek. Megfelelő páratartalom mellett még akár 3 órát is a keltetőben maradhat.

Ha mindenre gondosan figyeltünk a 21. napon várhatjuk az új jövevényeket, akik benépesítik baromfiudvarunkat!

A naposcsibéket a keltetőből kikerülve infralámpával melegítjük 36°C körüli hőmérsékleten és felforralt kamillás vizet kapnak.